Image

Beton-Ciré Workshops

De workshop
"Verwerking Beton-Ciré"
wordt op iedere EVEN week gegeven
op de zaterdagmiddag
van 12:30 tot 15:30

Meld je hier aan

Tijdens de workshop maken we u bekend met het product, wat er mee gerealiseerd kan worden en waar u rekening mee dient te houden tijdens het verwerken. We besteden veel aandacht aan de voorbereiding van de diverse ondergronden, dit is namelijk het belangrijkste aspect voor een blijvend mooi en sterk eindresultaat. Het ciré is toe te passen op wanden, vloeren en we maken er zelfs veel aanrechtbladen mee. Uiteraard gaan de deelnemers zelf ook aan het smeren om aan te voelen hoe fijn en eenvoudig het product te verwerken is. Uit ervaring blijkt dat alle deelnemers na het volgen van deze workshop zelf de mooiste projecten realiseren en door het zelf te verwerken het ook echt hún project wordt.  De workshop is geschikt voor de klussende particulier en hobbyist maar ook voor de meer ervaren professional.

Het Ciré waar Stuc en Stone al jaren mee werkt is bijzonder gemakkelijk te verwerken en van een bijzonder hoge kwaliteit.  Het wordt kant en klaar en in vele kleuren geleverd wat de verwerking erg eenvoudig maakt, dit product kent geen gedoe met het toevoegen en mengen van harsen en pigmenten. Tevens voldoet ons Ciré aan de v.o.s. normering (vluchtige organische stoffen) en is niet belastend voor mens en milieu. 
Het Ciré wordt geleverd per verpakkingseenheid van 5L (7 M2) of een veelvoud daarvan.

We zijn er van overtuigd dat deze workshop voldoende is om zelf de mooiste projecten te realiseren. Aanmelden graag per mail, we streven er naar de groepen niet te groot te maken zodat we ook echt voor iedereen de volle aandacht hebben. 

De kosten bedragen €45 en deze dienen ter plaatse voor aanvang contant voldaan te worden. Indien u bij ons 21 M2 of meer besteld dan is de workshop gratis en wordt dit bedrag op uw factuur in mindering gebracht .

Meld je hier aan
Of stuur een e-mail naar jola@stucenstone.nl


HIERONDER VIND U DE WORKSHOP UITGEWERKT ALS NASLAGWERK 

Verwerking van Stuc en Stone Beton-Ciré

We gaan u eerst iets vertellen over de samenstelling van het Stuk en Stone Beton-Ciré waar we al jaren mee werken. Ons Ciré is een mix van zuivere cementsoorten, diverse harsen en uiteraard pigmenten. Stuk en Stone Beton-Ciré is van een bijzonder hoge kwaliteit en kent een hoge krasvastheid, is slijtvast en antibacterieel. Het wordt geleverd in emmers van 5 l, wat voldoende is voor 7 M2, en is in iedere gewenste kleur te leveren en is direct klaar voor gebruik.

Ons Beton-Ciré is bijna op alle ondergronden toepasbaar waardoor het een enorm toepassingsgebied kent. Geschikte ondergronden zijn: (watervast) multiplex of (watervast) mdf, gipsblokken, gasbeton, tegelwerk, betontegels, cement, beton, groene gipsplaten, cementgebonden stukwerk en Annehydride (gipsachtige) ondergronden. In principe kunnen we stellen dat het Beton-Ciré op alle ondergronden toepasbaar is behalve op bepaalde kunststoffen en staal. Het is per ondergrond belangrijk te bepalen wat de voorbewerking dient te zijn. Bij twijfel altijd informeren naar de toepasbaarheid. Informatie over welke kunststoffen wel geschikt zijn voor het aanbrengen van beton ciré kunt u downloaden via onze website.

Het benodigde gereedschap:

Een stofzuiger en een en elektrische mixer, schone emmers, afplakband, hobbymesje, schuursponsjes, plamuurmessen en metalen (Franse) spanen met, afhankelijk van het gewenste resultaat en het soort oppervlak, verschillend van dikte en uitvoering.

Tevens heeft u een goede schuurmachine nodig, wij werken graag met schuurmachines van Festtool maar een gewone palmschuurmachine ofterwijl een muisje voldoet ook prima. Wij werken voornamelijk met schuurpapier met korrelgrote 80, 150 en 180.

Wij adviseren vinyl handschoenen te dragen, Beton-Ciré is een cementproduct en schadelijk voor u huid.

Draag er steeds zorg voor dat na het gebruik van de diverse gereedschappen het gereedschap direct gereinigd wordt in water, indien Beton-Ciré aan het uit harden gaat is het gereedschap bijna niet meer schoon krijgen.

Voorbereiden van de ondergrond.

Het eindresultaat en de kwaliteit van het project is voor het grootste gedeelte afhankelijk van de voorbewerking van de ondergrond. Het is zaak alle ondergronden goed te primeren en eventueel te wapenen, het Beton-Ciré er wordt erg dun aangebracht en indien de ondergrond scheurt zal het Beton-Ciré meesleuren. Dit is te voorkomen door veel aandacht te besteden aan de voorbewerking en de juiste materialen te gebruiken. Indien er bv in een badkamer een inloop-douche gemaakt wordt dan wordt er meestal een wand geplaatst tegen een bestaande gevel. Het is erg belangrijk dat deze verbinding goed gezekerd wordt met bewapeningsband in de hoeken. Per ondergrond dient bepaald te worden welke primer u dient te gebruiken gebruiken. Wij werken het liefst met de producten van Ardex, deze hebben namelijk een toevoeging in hun producten waardoor het restvocht binnen 24 uur kristalliseert waardoor u de volgende dag een verwerkingsklare ondergrond hebt. Tevens is de kwaliteit van Ardex producten erg hoog en fijn om te verwerken De ondergrond moet namelijk helemaal droog zijn en mag geen restvocht bevatten. Het geheel dient sausklaar (super glad), droog, schoon, en vetvrij te zijn voor u kunt gaan smeren.

Alle ondergronden die met vocht in aanraking kunnen komen dienen voorbewerkt te zijn met een zogenaamde cementgebonden mortel, bijvoorbeeld Ardex R1.

Alle eventuele aanwezige scheuren dienen voor het strak maken gewapend en gerepareerd te worden, dit kan met bewapeningsband en bij twijfelachtige ondergronden met een 2 componenten epoxyprimer, ingeblazen met microzand. Indien de ondergrond bestaat uit hout of plaatmateriaal dan is het zaak om de verschillende materialen behalve te schroeven ook te verlijmen. Het is dan ook wenselijk om de ondergrond van een epoxycoating te voorzien welke ingeblazen wordt met microzand.

Dit doen we om meerdere redenen, de epoxy verbindt het geheel en zorgt tevens voor het verharden van het oppervlak. Dit laatste is belangrijk omdat Beton-Ciré keihard wordt maar niet harder als de ondergrond uiteraard.

Indien u het Beton-Ciré toe gaat passen op een vloer, bijvoorbeeld over een bestaande tegelvloer, dan is het belangrijk deze ondergrond eerst te egaliseren. Dit doen we om een perfecte ondergrond te creëren voor het Beton-Ciré. Er zijn vele soorten egalisatiemortels en het is belangrijk bij elke ondergrond te bepalen welke u zult gebruiken. Wij hebben een sterke voorkeur voor het merk Uzin, deze fabrikant maakt hele goede producten voor de diverse ondergronden. Eventueel kunnen wij u adviseren welke mortel het meest geschikt is. Verder is de verwerking van het Beton-Ciré hetzelfde als bij wanden. Houd er rekening mee dat de vloerverwarming uitstaat omdat je anders een hele korte verwerkingstijd hebt wat erg nadelig is bij grotere oppervlakten zoals een vloer.

Het aanbrengen van het Beton-Ciré.

Plak alles secuur af en toe dit met een tape van een hele goede kwaliteit, indien het Beton-Ciré eenmaal hard is dient te tape nog verwijderd kunnen worden namelijk.

Indien de ondergrond klaar is, droog, schoon en glad dus, maken we de ruimte eerst goed schoon door hem grondig te stofzuigen. Dit is erg belangrijk want indien u materiaal zou laten vallen dan kunt u het nu gewoon oprapen en weer verwerken, indien er rommel op de vloer zou liggen krijg je allemaal kleine verontreinigingen in het te maken project. Zorg ook dat je een emmer schoon water bij de hand hebt en dat de temperatuur in de ruimte het liefst onder de 18° is, indien het warmer is gaat de verwerkingstijd snel naar beneden en heb je veel minder tijd om het Beton-Ciré te verwerken. Om dezelfde reden tocht vermijden.

Uiteraard gaan we het te bewerken object eerst voorlijmen ofterwijl primeren om zuiging tegen te gaan en een goede hechtbrug te creëren. Zorg er hierbij voor dat er nergens geen dikke druppels achterblijven, dit geeft later in het werk problemen met het aanbrengen van het Beton-Ciré.

Aanbrengen eerste laag.

 

Open de emmer Beton-Ciré en meng deze met een mixer rustig door, indien het Beton-Ciré aan de stugge kant is (per kleur worden er in meer of mindere mate pigmentpoeders toegevoegd wat dus het Beton-Ciré in meer of mindere mate stugger of soepeler wordt) mag er maximaal 5% in volumedelen water toegevoegd worden. Absoluut niet meer, dan gaat de kwaliteit van het Beton-Ciré enorm achteruit.

De eerste laag Beton-Ciré is bedoeld om het geheel goed af te sluiten, je smeert deze eerste laag zo glad mogelijk en zorgt ervoor dat je nergens niets overslaat. Tip: gebruik een goede bouwlamp. Werk vanuit de hoeken naar het midden en het gemakkelijkst is van onder naar boven te werken. Inwendige hoeken kun je het makkelijkst met de Franse spaan doen, voor uitwendige hoeken is een hoekschopje een gemakkelijk stuk gereedschap om te gebruiken. De korrelgrote van het Beton-Ciré is 0,7 mm, dit is ook je graadmeter hoe dik het materiaal aan te brengen. Indien je minder dan 0,7 mm smeert hoor je het materiaal krassen onder je spaan en dan ben je net te schraal aan het aanbrengen. Indien het Ciré dikker dan een millimeter aangebracht wordt bestaat er de kans dat het Beton-Ciré gaat krakeleren dus probeer dit te voorkomen. Als je helemaal klaar bent maak je gereedschap meteen goed schoon met water, de Franse spaan het liefste met een natte doek en niet vol in het water, dit omdat er anders water in de handgreep achterblijft waar je met het aanbrengen van de tweede laag veel last van hebt. Sporen van water in de opgedroogde laag zijn moeilijk weg te krijgen namelijk.

Aanbrengen tweede laag.

Indien de eerste laag droog is, wat na zijn twee à drie uur zal zijn bij normale omstandigheden, is het raadzaam met een schuurvelletje van 80 even de uitstekende deeltjes weg te halen. Dit doe je ook op de uitwendige hoeken zodat er geen stukjes afbreken als je de tweede laag aan het smeren bent. Indien je dit gedaan hebt ga je eerst weer schoonmaken en het stof van de eerste laag afhalen met een borstel of de stofzuiger. Controleer goed of je in de eerste laag niks overgeslagen bent en repareer het eventueel mocht dat het geval zijn.

De tweede laag aanbrengen gaat in principe op dezelfde manier als de eerste laag, je hebt nu enkel wat minder verwerkingstijd omdat het Beton-Ciré van de eerste laag vocht onttrekt uit de tweede laag. Zorg er dus voor dat je van tevoren goed bedenkt hoe je begint en zorg dat al je spullen klaarliggen. Nu is het zaak om het gedeelte wat je in de Ciré zet meteen de structuur te geven die je voor ogen hebt, je werkt dus meteen af waar je bezig bent, na het aantrekken van het Ciré kun je dit niet meer bewerken namelijk, je trekt het werk dan stuk.  We zijn vaak geneigd om te lang bezig te blijven om de structuur te krijgen die je voor ogen hebt. Dit is echter niet nodig, nadat alles gedroogd is een geschuurd is komt de tekening vanzelf naar boven.

Als je klaar bent maar dan het gereedschap meteen weer goed schoon maken en leg het weg.

Het afwerken van het Beton-Ciré.

 

Het afwerken van het Beton-Ciré bestaat uit twee onderdelen, het schuren en het coaten van het oppervlak. Eerst schuren we met de hand alle uitwendige hoeken, die dit voorzichtig zodat je niet door het Beton-Ciré schuurt. We doen dit even met de hand omdat anders de schuurmachine de grove randjes Sire van de uitwendige hoeken af zou breken. Als we dit gedaan hebben schuren we even heel snel met korrel 80. We doen dit enkel om de echt uitstekende deeltjes even weg te halen. Daarna gaan we schuren met korrel 150 of korrel 180. Door het schuren bepalen we de uiteindelijke uitstraling, let dus goed op wat je aan het doen bent en zorg voor goed licht. Als je langer schuurt zal het Beton-Ciré onder de schuurmachine gaan verbranden, in de regel kunnen we stellen dat het langere schuren zorgt voor een steeds levendiger resultaat. Indien je alles geschuurd hebt en tevreden bent met het resultaat ruimen we weer op en maakte alles goed schoon. Verwijder het stof zorgvuldig van het geschuurde oppervlak.

Het coaten van het Beton-Ciré

Voor de afwerking van het Beton-Ciré hebben we meerdere coatings tot onze beschikking. In de meeste gevallen voldoet onze hardwax-olie uitstekend. Bij extreem zware toepassingen kunnen we altijd een pu-coatings gebruiken, deze verharden de toplaag nog enigszins. Indien de meest natuurlijke uitstraling bereikt wil worden in te worden gebruiken we het liefst hardwax-olie, deze verlevendigd iets het oppervlak maar laat geen glans achter. Bij pu-coatings zal dit wel enigszins het geval zijn.

Het aanbrengen van de olie.

Schud de olie goed en doe hem in een verfbak, zorgt dat deze bak lekker lekker royaal is. Zorg dat je een royale, niet te dikke stevige spons hebt. Doe vinylhandschoenen aan en dep de spons in de olie op een dusdanige manier dat er niet teveel in de spons komt. Wrijf nu de olie in met een draaiende beweging in het Beton-Ciré. Opgelet, doe dit altijd van onder naar boven, indien je drupt namelijk waar de olie nog niet is aangebracht bestaat er de kans dat je deze druipsporen niet meer weg krijgt. Je zult merken dat zeker de eerste laag meteen in het Beton-Ciré trekt, dit is normaal. Werk zorgvuldig van het begin naar het eind, als je helemaal klaar bent zal het gedeelte waar je begonnen bent al helemaal droog zijn. Herhaal deze handeling nog een keer en houd goed in de gaten of en er geen oliesporen achterblijven, het trekt er nu namelijk niet zo snel meer in. Indien er olie achterblijft wrijf je dit weg met een schone, pluisvrije en niet verkleurende doek. Oude theedoeken zijn hier heel geschikt voor. Wij geven de voorkeur, zeker in natte ruimtes, het Beton-Ciré driemaal te behandelen. De laatste keer de olie op dezelfde manier aanbrengen en dan uit wrijven met eerder genoemde zachte doek. Geef de olie wel even de kans om erin te trekken maar laat het teveel aan olie niet opdrogen, het gaat dan heel erg plakken namelijk. Mocht dit toch eens gebeuren dan week je dat gedeelte even op door er met de spons opnieuw wat olie op aan te brengen. Dan meteen de overtollige olie wegwrijven.

In principe is het project nu klaar, houdt er echter rekening mee dat Beton-Ciré een cement product  is en een uithardingstijd kent van 28 dagen. Dat wil zeggen dat het project wat gemaakt is vrij snel te gebruiken is maar dat het 28 dagen doorhard. Tot die tijd dus oppassen met zware belasting. Ook dient u de eerste zeven dagen voorzichtig te zijn met water. De hardwax-olie hard namelijk in 7 dagen uit tot zijn eindsterkte. Tot die tijd water en vocht zo snel mogelijk verwijderen.

Onderhoud van Beton-Ciré.

Het dagelijks onderhoud van het Beton-Ciré geschiedt door het oppervlak te reinigen met een milde reiniger zonder al te veel water te gebruiken. Het is raadzaam eens per jaar een enkele laag van de hardwax-olie aan te brengen, daarmee blijft het oppervlak sterk en is de kans op beschadigingen veel kleiner.

Succes met het project